نما سه بلاگ | خلاقیت ، نوآوری ، تکنولوژی

اهمیت UX در طراحی سایت

اهمیت UX در طراحی سایت

- اندازه متن +

اگربه کسب و کارها اینترنتی علاقه داشته باشید احتمالاً، اصطلاح UX (تجربه کاربر) که یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین اصطلاحات در این حوزه است به گوشتان خورده. اما سوال اینجاست که آیا با مفهوم آن آشنا هستید؟تیم NAMA3 در تلاش است تا مطالب کاربردی و مفیدی را دراختیار شما عزیزان قرار دهد.

 

UX چیست؟

UX مخفف شده  User Experience و به معنای تجربه کاربر است. UX یعنی تجربه کاربر در استفاده از سایت  یا اپلیکیشن و میزان راحتی و حس خوب استفاده از آن. این مفهوم نه تنها در این زمینه، بلکه در تمام صنایع و فناوری‌های مربوط به طراحی رایج است.

ازاین اصطلاح اولین بار، در دهه ۸۰ توسط  دان نورمن که یکی از بنیان‌گذاران گروه نیلسن نورمن بود استفاده شد و به گفته ایشان “تجربه کاربری تمام جنبه های تعامل کاربر با شرکت، خدمات و محصولات را در بر میگیرد”، ولی این مفهوم مدت زیادی قبل از آن هم وجود داشت. انسان ها قرن هاست که به دنبال بهینه سازی محیط اطراف خود برای راحتی خود و کاربران هستند.

افرادی که در حوزه های کسب و کارهای اینترنتی بر روی UX کار میکنند، ابتدا احساسات کاربران را در مورد یک سیستم، مطالعه و ارزیابی کرده و به مواردی مثل درک ارزش سیستم، سهولت آستفاده از آن، سودمند بودن، کارایی و … توجه میکنند. بطور مثال یک کاربر به محض ورود به سایت یا اپلیکیشن چطور با آن ارتباط برقرار کند یا مواردی مثل دکمه خرید، نوار اسکرول، دکمه هوم، بخش وبلاگ و … چطور باشد.

هنگامی که افراد از خدمات و یا محصول، سایت یا اپلیکیشن استفاده میکنند معمولاً تجربات خود را براساس چند معیار ارزیابی میکنند:

  • ارزش یا Value:آیا این محصول یا سایت به من ارزش می‌دهد؟
  • عملکرد یا  Function:آیا این محصول یا سایت عملکرد مثبتی برای من دارد؟
  • قابلیت استفاده آسان یا  Usability:آیا این محصول یا سایت قابلیت استفاده آسان دارد؟
  • برداشت کلی یا General impression:آیا استفاده از این سایت یا محصول برای من خوشایند است یا خیر؟

 

UX Design چیست؟

هنگامی که تصمیم می‌ گیرید یک تجربه کاربری عالی را برای کاربرتان فراهم کنید، طبیعتا باید بخش‌های مختلفی را مدنظر قرار دهید. یکی از مهمترین مواردی که باید آن را مدنظر داشته باشید، طراحی تجربه کاربری یا UX Design است.

Ux desing مخفف شده User Experience Desing و معنای طراحی تجربه کاربری است. این مفهوم بیانگر ساخت محصولاتی است که تجربه‌ای معنادار و مرتبط با آنچه کابران میخواهند است و آن را ارائه میدهد. به بیان ساده تر Ux desing مجموعه ای از روش، اصول و دستورالعمل هایی است که در زمان تعامل انسان با محصولات و خدمات جهت راحتی انسان و بهبود تجربه در استفاده از محصولات و خدمات است.

ویژگی‌های یک محصول خوب از دیدگاه UX desing

  • قابلیت استفاده: یک محصول باید قابل استفاده، ساده و آسان باشد.
  • مفید بودن: یک محصول باید یک یا چند نیاز کاربر را برطرف کند. اگر محصول مورد نظر، نتواند شکاف موجود در زندگی کاربران را پر کند،پس هیچ دلیلی برای استفاده از آن وجود ندارد.
  • مطلوبیت: زیبایی بصری محصول باید جذاب باشد و احساسات مثبت کاربر را برانگیزد.
  • قابل یافت بودن: در درجه اول کاربر باید بتواند به راحتی محصول را بیابد.
  • قابل‌دسترس بودن: محصول یا خدمات آن باید برای همه کاربران قابل‌دسترس باشد.
  • معتبر بودن: شرکت و محصولات آن باید قابل‌اعتماد باشند.

بخش‌های اصلی UX

طراحی تجربه‌ی کاربری به ۶ بخش اصلی دسته‌بندی میشود:

 

  • محتوای کاربردی و مناسب

یکی از مهم‌ترین مراحل در ایجاد UX خوب، استفاده از محتوای کاربردی و مناسب است. زیرا دلیل استفاده کاربر از یک وبسایت یا اپلیکیشن دسترسی به محتوای مورد نیازش است.

 

  • معتبر بودن محتوا

مورد بعدی که باعث اعتماد کاربر به یک محصول یا سرویس می‌شود، ارائه‌ی محتوای معتبر به وی می‌باشد، به عنوان مثال در یک متن خبری حتما منبع رسمی خبر را ذکر کنید و همچنین از نوشتن متن به صورت عامیانه جدا خودداری کنید.

 

  • استفاده‌ی ساده

یک محصول باید به سادگی به دست مخاطب برسد و مخاطب بتواند به سادگی از محصول یا سرویس مورد نظر خود استفاده کند، بازاریابی صحیح برای یک سرویس و کاربرد آسان برای مخاطب می‌تواند به طور چشمگیری تجربه‌ی کاربری محصول را بهبود ببخشد.

 

  • کاربرد پذیری

سرویس شما هرچقدر هم باکیفیت، معتبر و زیبا باشد ولی کاربر نتواند به صورت کاربردی از آن استفاده کند تجربه‌ی خوبی در کاربر ایجاد نخواهد کرد، قرارگیری صحیح دکمه‌ها، دسته‌بندی و ساختار مناسب برای محتوا و قالب‌بندی وبسایت یا برنامه، نام‌گذاری مناسب و صحیح صفحات و… می‌تواند احساس خوبی را به کاربر منتقل کرده و در نتیجه تجربه‌ی کاربری خوبی را در وی ایجاد کند.

 

  • طراحی ظاهری

طراحی زیبا و دلنواز صفحات، رنگ‌بندی صحیح، آراستگی ظاهری، استفاده از فونت‌های مناسب، بهره‌گیری از المان و تصاویر گرافیکی زیبا و با کیفیت، می‌تواند تجربه‌ی بسیار خوبی را در کاربر ایجاد کنید، همانطور که متوجه شده‌اید این موارد را می‌توان UI نامید، بنابراین می‌توان فهمید که UI زیر مجموعه‌ای از UX می‌باشد.

در دسترس بودن: محصول یا سرویس شما باید همیشه در دسترس باشد، به عنوان مثال اگر کاربر هنگام مراجعه به یک وبسایت با خطای ۴۰۴ و یا خطای سرور مواجه شود، احساس نامناسبی به وی منتقل خواهد شد، علاوه بر اینها، در دسترس بودن محتوا، سرعت بارگذاری مناسب، و نمایش صحیح سایت در مرورگرهای مختلف نیز در تجربه‌ی کاربری تاثیر قابل توجهی خواهند گذاشت.

 

عوامل تاثیرگذار بر UX

بر اساس تحقیقات صورت گرفته، ۳ عامل اصلی تاثیرگذار در این امر عبارتند از:

  • بهبود قابلیت استفاده یا Usability
  • سهولت در استفاده یا Accessibility
  • تعامل لذت‌بخش بین کاربر و محصول

کلید اصلی مندن در بازار کار و داشتن یک سهم در بین مصرف کنندگان، حفظ یک رابطه طولانی با مشتری و کاربران است. بطور مثال اگر یک برند بخواهد دایره مشتریان وفادار خود را داشته باشد، باید در ابتدا بتواند این سه شاخصه را به مشتریان خود عرضه کند.

 

اهمیت UX در طراحی سایت

همان طور که در قسمت های قبل گفته شد UX در برگیرنده تمامی احساسات و تجربه کاربر هنگام استفاده از سیستم یا محصول است و افرادی که دراین زمینه فعالیت میکنند باید در حوزه های تکنولوژی، روانشناسی و برنامه نویسی سررشته داشته باشند. ارزش طراحی UX بسیار گسترده است و فقط مختص کاربران نهایی محصول یا سایت نیست. در ادامه به چند مورد از کاربرد طراحی UX در طراحی سایت‌های اینترنتی می‌پردازیم.

 

  • افزایش رضایت کاربران و مشتریان

در طراحی یک UX حرفه ای، قبل از طراحی تمامی نیاز‌های کاربران شناسایی می‌شود. این امر باعث میشود طراحی مناسبی داشته باشید و به کاربران این امکان رو میده تا در سایت شما راحت به هدف خود برسند. علاوه براین تعامل گسترده ای بین کسب و کار با مخاطبین ایجاد میکند. این تعامل از طریق پیشنهادات  دعوت به اقدام یا دکمه‌های CTA و نظرسنجی یا عضویت در خبر‌نامه انجام می‌پذیرد.

 

  • کاهش نرخ برش یا Bounce Rate

در ابتدا این سوال سوال پیش می‌آید که کاربرد UX چیست؟ در واقع باید گفت که اهمیت بهبود تجربه کاربری در سایت فقط به منجرب به رضایت مخاطب نمی‌شود. زمانی که لندینگ‌ها در سایت براساس بهبود تجربه کاربر طراحی شده باشد، مسیرو اطلاعات نشان داد ه شده بله مخاطب، واضح و شفاف خواهد بود و کاربر را به  گردش در لندینگ ها بیشتر تشویق می‌شود. این امر باعث بهبود رتبه سایت و جذب بشتر مخاطب و مشتری می‌شود.

 

  • افزایش فروش در سایت‌های E-commerce

شما به عنوان مالک یک سایت فروشگاهی، تا به حال به تجربه خرید‌های رها شده را داشته اید؟ فکر میکنید نقش UX در این زمینه چیست؟ در سایت های فروشگاهی eCommerce در واقع هدف اصلی تبدیل مخاطب به خریدار است. اگر سایت شما بر اساس UX طراحی شود، تعداد سبدهای خرید رها شده کاهش و در نتیجه منجرب به افزایش فروش میشود. طراحی مناسب UXسایت و ریسپانسیو بودن آن باعث میبشود تا آمار تبدیل مخاطب به خریدار به مراتب افزایش پیدا کند.

 

  • کاهش هزینه‌های خدمات به مشتری

سایت های طراحی شده براساس UX درکاهش هزینه‌های خدمات رسانی به مشتری نقش به سزایی داشته باشند، زیرا مشتری بعد از ورود به سایت میتواند محصول خود را به راحتی پیدا کند و به هدف خود برسد. بنابراین دیگر نیازی به ارتباط با آن شرکت از طریق تلفن، ایمیل و … نیست. زمانی که UX بر طبق اصول طراحی شده باشد مسیر کاربر در سایت مشخص و همه چیز گویا خواهد بود و مخاطب میتواند به همه چیز به آسانی دسترسی داشته باشد.

 

  • تقویت سیگنال افزایش رتبه به گوگل

ربات‌های گوگل به راحتی متوجه میزان رضایت کاربر می‌شوند. ربات های گوگل این عمل را از طریق سیگنال های دریافتی از سایت انجام میدهند این سیگنال ها از مدت زمان باقی ماندن کاربران در سایت، سرعت بارگذاری سایت و نحوه نمایش آن در مبایل ایجاد می‌شود. به همین دلیل است که مالکان برترین سایت ها برای دیده شدن به طراحی سایت بر اساس تجربه کاربری و استفاده از تکنیک‌های SEO می روند.

درباره نویسنده

کاربر پشتیبان

ارسال دیدگاه
0 دیدگاه

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *